Noorwegen, Oslo & Bergen – Mei 2018

Zaterdag 12 mei
Tien voor vier in de ochtend, fijne tijd om te beginnen aan een mooie reis door Noorwegen met Yvonne. Half vijf sharp werd de Volkswagen Golf uit 1989 door taxi bedrijf zus Pieterse bij Yvonne voorgereden. Nog even gedag zeggen en op naar Schiphol. Het was erg rustig op de weg en binnen 15 minuten stonden wij onze tassen uit te laden. Vliegen vandaag met onze landelijke trots de KLM en mogen daar dan ook door de security. Achter de security kom je hier niet direct bij een Starbucks uit. Gelukkig was er wel een ander tentje met grote bakken thee open. Bij onze gate 18 was het niet druk en wij konden eigenlijk meteen de bus in die ons naar de KLM Cityhopper bracht. Het toestel was nog niet eens voor helft gevuld. Wij stegen op langs de Westeinderplassen en de watertoren, nog even zwaaien naar het thuisfront!
Wij waren amper opgestegen en wij werden al verrast met een broodje kip met saus en wat te drinken, altijd erg fijn de service aan boord van de KLM. Een uur en een kwartier later landden wij, na een goede en snelle vlucht op Gardermoen, het vliegveld van Oslo in Noorwegen. Mooi en stijlvol ingerichte aankomsthal met duidelijke bewegwijzering en informatie. Hierdoor konden wij de bussen snel vinden, al was het nog even zoeken naar de juiste. Voor 190 Kronen, omgerekend zo een 20 Euro mochten wij mee naar het centrum van Oslo. De rit van een kleine 40 minuten ging door een mooi en uitgestrekt landschap met echte Scandinavische huizen en veel dennen- en sparrenbomen. Op het busstation vonden wij redelijk rap de weg naar ons “Anker Hotel”.

Het was een kleine tien minuten lopen en met onze rugzakken gevuld met zomerse kleren supergoed te doen. Onze kamer was nog niet schoongemaakt (was ook pas half 11), de bagage konden wij zo lang achterlaten in de afgesloten bagageruimte. De zon begon al aardig aan kracht te winnen, de eerste laag kleding kon inmiddels wel uit. Wij besloten om Oslo te gaan verkennen. Bij de Seven Eleven eerst even een flesje water en een heerlijke Noorse kaneelbolus gekocht, mjam!
O Yeah, ook hier grote kerken, de kathedraal van Oslo, de Domkirke. Gebouwd in de vorm van een kruis, met mooie plafondschilderingen en een groot altaar. Uiteraard ook mooie glas in lood ramen.
Na de kathedraal vervolgden wij onze weg over de gezellige Karl Johns Gate. Mooie grote en oude gebouwen, het parlementshuis en het theater. In het theater de foyer even ingelopen. De oude kassa-ruimtes worden nog steeds gebruikt en de rest van de hal is ook nog in de originele staat.

Bovenaan de heuvel ligt het koninklijk paleis, onze volgende stop. Zo te zien is er in ieder geval iemand thuis, want de vlag is gehesen. Om het paleis heen ligt een park waar wij een rondje hebben gewandeld en met de koningin (bronzen beeld) op de foto zijn gegaan. Yvonne mocht nog even fotograaf spelen voor een groep Franse toeristen. Lekker door het park gewandeld en bij een andere uitgang er weer uit. Via het Nationale Museum, even naar binnen voor een foto van de Schreeuw van Munch, kwamen wij bij een leuk koffietentje, Norlis Antikvariat, daar een flinke mok thee naar binnen gewerkt. Heerlijk in het zonnetje mensen zitten kijken. Letse bussen vol met Japanners, leuke Noorse mannen en mensen in kleding die zeker niet mijn smaak is en dat is zacht uitgedrukt.

Yvonne had ergens een fanfare gehoord en wij besloten weer op pad te gaan. Naast het theater, bij het muziekkappelletje gaf een fanfare korps compleet met majorettes een optreden. Drie liedjes lang blijven staan en toen doorgelopen richting de haven van Oslo. De stad lijkt op de kaart groter dan dat deze in werkelijkheid is. Al snel waren wij bij de haven aangekomen. Aan de ene kant een gezellige boulevard met leuke en hippe tentjes en aan de andere kant het Akerhus fort. Voor het fort was ook alweer een leuk tentje met gezellige muziek, terras in het zonnetje en met uitzicht op de haven. Een fijne stek voor onze eerste Noorse wijntje, Kacheng! Even 190 Kronen voor twee wijntjes, waren wel superlekker.
Het Akerhus Fort ligt zo boven de haven echt op een bezoek te wachten en dus sloegen wij die ook niet over. Op het midden van het terrein ligt het kasteel, niet binnen geweest maar hier liggen verschillende koningen begraven. De andere gebouwen werden gebruikt voor verschillende doeleinden. In de Tweede Wereldoorlog door de SS, daarna zijn er verschillende oorlogsmisdadigers geëxecuteerd. Tegenwoordig wordt het fort beheerd en gebruikt door het leger. Het is een mooie en interessante plek om te bezoeken, met als extraatje de mooie uitzichten.

Inmiddels was het tegen etenstijd en wilden wij ons wel even opfrissen. In het hotel was onze kamer klaar, hij is lekker ruim met een fijne badkamer. Op Tripadvisor een leuk burritotentje “Freddy Fuego Burrito Bar” gevonden. Je gepersonaliseerde burrito kun je bestellen aan de counter, even wachten en smullen maar. Ik had een burrito met kip, pittige uiensaus en quacemole. Erg lekker, maar ook erg veel, kreeg hem gewoon echt niet op. Na de enorme burrito nog even de benen gestrekt en op zoek gegaan naar de Botanische tuin. Liepen eerst de verkeerde kant op, maar gelukkig hielp een behulpzame Noorse ons snel de goede kant op.
Het park is behoorlijk uitgestrekt en is opgedeeld in de verschillende werelddelen. Wij hebben voornamelijk in Azië en Noord-Amerika gelopen. Leuke planten en gezellige kleuren. Wel leek het alsof er pas flink gerooid was, veel rotsplanten waren nog erg klein en de groene planten groeiden nog niet heel weelderig.

Op de terugweg neergestreken bij Nedre Lokka voor een, wederom lekker fris en fruitige, droge wijn. Allemaal gezellige kleine tafeltjes en achter de bar hangt het vol met allerlei soorten drank. De barmannen shaken de ene na de andere cocktail. Was de cocktail niet perfect genoeg, dan ging hij gewoon opnieuw. Na het lekkere wijntje moe maar voldaan van onze eerste leuke dag in Oslo ons bedje ingekropen.

Zondag 13 mei
Gisteravond nog delen van het Eurovisie Songfestival gekeken. De puntentelling niet helemaal meegekregen maar genoeg om te zien dat Waylon het helaas niet ging redden. Inmiddels is alles bekend, Netta uit Israël heeft gewonnen met haar gezellige nummer Toy en Waylon is op de 18e plaats geëindigd. Lekker rustig aan gedaan en pas om tien uur schoven wij aan bij het ontbijt. De keuze is reuze, veel soorten brood, beleg, worstjes, yoghurt en vers fruit. Voor dat laatste net te laat, maar de rest was er nog voldoende en smaakte prima.
Gister hebben wij de binnenstad van Oslo wel al flink verkend, vandaag daarom naar het schiereiland Bygdoy. In de haven aangekomen waren wij net op tijd om een ticket te kopen en aan boord te gaan bij de Bygdoy Hop-on-Hop-off boot. Voor 69 Kronen kun je op twee plaatsen uitstappen en vervolgens weer terug naar de haven van Oslo. De overtocht naar Dronningen duurde iets meer dan tien minuten en met het zonnetje erbij was het heerlijk op de voorpunt van de boot. In Bygdoy eerst het dorpje verkend en de eerste mooie grote typisch Scandinavische huizen op de foto gezet. Leuke wandeling en de omgeving is alweer zo anders dan Oslo zelf.

Uiteindelijk kwamen wij, half gepland, aan bij het Vikingenschipmuseum “Vikingskipshuset”. Voor 100 Kronen mochten wij drie schepen in het kruisvormige gebouw gaan bekijken.
De drie schepen, de Gokstad, de Oseberg en de Tune zijn alle drie gevonden in scheepsgraven in Noorwegen. De Gokstad is een laat negende-eeuws schip en bood plaats aan 32 roeiers. Het was een zeewaardig schip. OP een film in het museum kun je zien hoe er een replica is gebouwd en hoe men dingen heeft getest en uitgemeten om de werking van het schip te bepalen. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet helemaal goed bekend waarvan de zeilen gemaakt waren. Men vermoed dat ze geweven zijn van wol, omdat dit in die tijd het meest voor handen was. Het is een leerzaam en interessant museum, zeker een bezoekje en zijn kronen waard.

Wij liepen weer verder door het dorpje en even verder ging het pad door het bos in. Het bos kwam weer uit bij het dorp en daar kwamen wij een oud Noors vrouwtje tegen dat ons vertelde dat het Paradis Bukta strand wel leuk was. Nou dan gaan wij daar maar even buurten. In het bos, daar moesten wij door terug, vonden wij goede bewegwijzering. Leuke wandeling en ja hoor, daar ligt het kleine zandstrandje. Het was er best druk, veel Noren pakken, net als veel Nederlanders, de eerste warme en zonnige dagen meteen aan om gewoon heerlijk te genieten. Er is een douche, een hutje met versnaperingen en veel bankjes. Op één van de bankjes genoten van de zon en ons meegebrachte lunch.
Door het bos wilden wij terug naar de haven lopen, alleen stond dit deel niet meer op onze kaart en het was dus even gokken of wij de goede kant op liepen. Gelukkig ook hier behulpzame Noren. Je hoeft je kaart maar te pakken of je hoort “Can I help you?” Met de hulp van de Noren kwamen wij weer in het dorpje en uiteindelijk weer in de haven. Het was alleen niet de haven die wij wilden, hadden graag bij het Kon-Tiki museum aan boord gegaan en wij stonden nu weer bij Dronningen. Op het punt waar wij tijdens onze wandeling twijfelden, hadden wij toch naar rechts moten gaan. Ach, een stukje extra met de boot is zo rot nog niet. Het liep alweer tegen vijven en wij hadden wel zin in een wijntje in de zon. Bij de haven van Kon-Tiki zagen wij zo snel geen barretje of restaurant en dus besloten wij meteen door te gaan naar de haven van Oslo. In de haven vonden wij een leuk zitje. Wij bestelden een gewoon wijntje, maar kregen in plaats van de huiswijn ongevraagd een veel duurder exemplaar, 135 Kronen voor één glas! Smaakte wel weer opperbest, dat wel!

In het hotel weer even opgefrist en een leuk pizzarestaurantje opgezocht. Achter de kathedraal in een klein straatje vonden wij de pizzeria. Beperkte kaart maar redelijke prijzen. Ook hier bestel je het eten aan de counter en dan komen ze het brengen als het klaar is. Ik ging voor de pittige pizza Napolitano, lekker met ansjovis en mozzarella. De pizzarandjes maar laten liggen, smaakte prima maar ik had iemand met een zalig uitziend chocolade hoorntje gezien en daar wilde ik graag nog wat ruimte voor overhouden. Gelukt en het chocolade ijs was zalig, lekkere volle chocoladesmaak. Het was goed dat wij nog even een goede wandeling naar het hotel hadden, kon ik nog even uitbuiken tijdens het lopen. In het hotel onze tassen alvast maar ingepakt. Morgenochtend met één van de mooiste treinreizen ter wereld naar Bergen.

Maandag 14 mei
Whoppa, zes uur de wekker! Rustig aan gedoucht en de tas nog even verder ingepakt. Zeven uur sharp stonden wij in de ontbijtzaal, het was er lekker rustig. Vandaag de haring in mosterdsaus geprobeerd, heftig als ontbijt maar desondanks erg smakelijk. Die Noren kunnen wel wat met vis!
Om even over achten liepen wij ons hotel uit en bijna in één keer goed naar het treinstation van Oslo. De hal is groot en lijkt vrij nieuw. Onze trein naar Bergen vertrekt vanaf spoor drie. De trap naar spoor drie zelf was dicht, via spoor vier konden wij naar beneden. Het was al behoorlijk druk op het station. Veel mensen met veel tassen. De tickets hebben toegewezen plaatsen en dat scheelt een hoop geduw en getrek. Onze stoelen bevinden zich aan de linkerkant van de trein, volgens onze voorgangers Barry en Simone de mooiste kant. Ben erg benieuwd!
O, yeah! Daar gaan we! Na het verlaten van de stad kwamen, aan de rechterkant dat wel, de mooie meren met de ochtendnevel boven het water al tevoorschijn. Een mooi en mysterieus gezicht. In het begin hadden wij een paar stations redelijk vlak na elkaar, daarna werd het landschap uitgestrekter. De vele stadjes en dorpjes hebben wij achter ons gelaten. Bij één van de stationnetjes even snel de trein uitgesprongen voor een foto van één van de mooie stationshuizen. Na deze korte sprint een smakelijke cocos-mango smoothie gekocht in de restauratiewagen.

De groen bergen begonnen steeds meer besneeuwd te raken en niet veel later reden wij helemaal in het besneeuwde landschap van Noorwegen. Vermoedelijk ligt Finse station het hoogst, daar stapten een flink aantal sneeuwwandelaars gehuld in skibroeken in. Best wel even een contrast, ik op mijn Teva’s en in mijn zomerjurkje met blote benen. Vanaf het mooie Voss station gingen wij vrij veel door tunnels heen, iedere keer als wij de tunnel weer uitkwamen was het landschap weer verandert.
Veel meren met een zon die heerlijk op het water schittert en weer heel veel dennenbossen en watervallen. Het houdt niet op met de mooie natuur en vergezichten. Hmm, Arna het één na laatste station is alweer in aantocht. Meteen ook het lelijkste station, maar kennelijk doen ze hun best om er wat moois van te maken, er zijn veel vaklieden bezig.
Bergen werd omgeroepen en wij moesten de trein verlaten. Het station van Bergen is best mooi en ook hier is alles erg duidelijk aangegeven. Via een trap en een paar gangen kwamen wij bij het busstation. Voor 95 Kronen een 24 uurs buskaart gekocht en daarmee mogen wij dan vandaag en een deel van morgen gebruik maken van het OV in Bergen.

Ons hotel, het Magic Hotel, ligt net iets buiten het centrum en de weg er heen is niet echt gezellig lopen, de bus die ook nog eens voor ons hotel blijkt te stoppen, komt dan ook goed van pas. De weg naar ons hotel was best druk en voor het eerst even in de file gestaan. Het hotel is van binnen best hip en de hotelbediende wist meteen onze namen. Huh! Oké, wij zijn de enige Nederlanders die dag aankomen, zijn wij zo herkenbaar dan……
Onze kamer was op zich oké, maar een twijfellaartje met één kleine deken was niet wat ik bij de boeking had geregeld. Gelukkig werd er niet moeilijk gedaan en kregen wij de sleutel van een kamer met twee aparte bedden. Het slot van de kamer bleek na een aantal keer proberen toch echt niet te werken. Uiteindelijk werd de deur met een normale sleutel geopend, het batterijtje van de elektronische sleutel gaat vervangen worden en wij kunnen hem vanavond weer ophalen, top geregeld! Spullen gedumpt, omgejurkt en met de bus weer terug naar het centrum van Bergen. Bij de Sportsbar onze eerste Bergse wijntje besteld, nu viel ik met mijn neus in de boter, 248 Kronen! Aan de drukke weg genoten van ons wijntje en de mensen die voorbij liepen en dat alles heerlijk in het zonnetje.
Na ons wijntje besloten wij alvast in grote lijnen door de stad te lopen. Bryggen en de straatjes daarachter zijn mooi om doorheen te lopen. Vanaf de achterkant kun je goed zien hoe de huizen aan elkaar gebouwd zijn, niet alleen langs de kade maar ook naar achter zijn veel huizen met elkaar geschakeld.  

Bij Anne Madam vonden wij tussen alle Japanners nog een fijn plekje aan het raam om te eten. Ik ging voor een exotic dream, viscurry met aardappelpuree. Zalig! Overigens was de wijn hier ook best betaalbaar, 88 Kronen, dus die namen wij er vandaag ook nog even bij. Na het eten nog even een uitbuikwandeling langs de vijver en de mooi in bloei staande bloesembomen, gezellige kleuren. Met de bus terug naar ons hotel, handig zo een 24-uurs kaart.
Het was niet gelukt om ons slot c.q. de sleutel gerepareerd te krijgen en dus kregen wij weer een andere kamer. Deze kamer is veel groter, een minder valide kamer en alles is er super ruim. De badkamer is net een balzaal en niet geheel onbelangrijk ook heerlijke bedjezzzzzz.

Dinsdag 15 mei
Wederom maar weer even de wekker gezet. Vandaag vertrekt om tien uur de Fjordencruise en die willen wij niet missen. Het ontbijt is iets minder uitgebreid dan het hotel in Oslo maar nog steeds helemaal prima. Kaas, ham, appelsap, vers brood en fruit. Met de bus naar Bergen en in de haven lag de boot voor de Fjordencruise al klaar. Om half tien gooide de kapitein de loopplank uit en mochten wij aan boord. Wij liepen meteen door naar het boven- en buitendek, heerlijk in de zon maar met een fris windje. Stipt tien uur vertrok de boot, gezellig vol maar zeker niet te druk. Je hebt voldoende ruimte om overal foto’s te kunnen maken van de nu al mooie omgeving en dan moeten wij de haven nog echt uit.

Vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op de huisjes van Bryggen en de haven van Bergen. Er liggen een paar mooie drie-masters en een paar flinke cruise schepen. Na de haven wordt het water breder en vaar je tussen de groene fjorden bezaaid met mooi gekleurde (houten) huizen door. Langzaamaan werden de huizen minder en de wanden steiler of helemaal begroeid met bomen. De doorvaart wordt ook weer wat smaller. Af en toe een waterval tussendoor. Bij Rosenthal ging de boot langzamer varen en werd er een beetje mysterieus muziekje gespeeld. Mooie groen eiland met witte huisjes en daarachter de donker groen gekleurde fjorden en besneeuwde bergtoppen, adembenemend en zeer fotogeniek.

Wij voeren verder om het eiland heen, daarna werd het water nog wat smaller en daardoor leken de fjorden nog majestueuzer. Bij Mastraumen is het eindpunt en tegelijkertijd ook het hoogte punt. Drie watervallen, een mooi eiland met huisjes a la Bryggen, een kerkje, een strandje, wat een plaatje. Hier bleven wij even stilliggen zodat wij goed konden genieten van de omgeving. Het even werd wat langer, er waren wat problemen met de motor. De kapitein gaf aan dat alles gereset moest worden en dat het nog wel even kon gaan duren. Ondertussen dreef de voorkant steeds meer op de waterval af. Ineens hoorden wij net op tijd de motor weer aan gaan en er kon weer gas gegeven worden, pfoe!
Via dezelfde weg voeren wij terug naar Bergen, het was heerlijk in het zonnetje al was het windje wel fris aan het worden.

Weer aangekomen op het vaste land besloten wij een handlunch te nemen, bij een soort Hema kochten wij een worstenbroodje met een goed knappend worstje, mjam! Al smikkelend van onze lunch liepen wij naar de kabelbaan. Wij wilden die vandaag perse doen omdat de weersvoorspellingen voor morgen wat minder goed zijn. Snel schoten wij nog even voorbij een grote groep Japanners en whoppa, wij stonden vooraan in de rij voor de kabelbaan. Al snel arriveerde de wagon, aan de ene kant mensen er uit en aan de andere kant mochten wij instappen. De deuren gingen open en de kranige Japanse oudjes deden erg hun best om door ons heen te lopen, niet gelukt en wij namen twee mooie plekjes voorin in de wagon in. Voor mensen met hoogtevrees is onze plek waarschijnlijk geen pretje, maar wij vonden het fantastisch! Boven aangekomen stroomde iedereen de wagon weer uit, er was ruimte genoeg voor iedereen om vanaf het uitzichtpunt in Floyen mooie foto’s van Bergen en omgeving te maken. Lang staan genieten van het steeds veranderende uitzicht, je kan er goed rondlopen en ziet veel met dit heldere weer.
Wij hadden gekozen voor een enkele reis met de kabelbaan en gingen lopend naar beneden. Goede, leuke maar wat steile route. Het pad loopt door het bos en de bewegwijzering naar Bergen City is goed te vinden.

Zodra je weer in de buurt bent van Bergen, komen de gekleurde huizen weer gezellig door de bomen heen. De smalle steegjes verder naar beneden gewandeld en uiteindelijk stonden wij weer achter het huisje van de kabelbaan. Bij een gezellig tentje vlakbij de haven op een pleintje een wijntje gedronken en wederom genoten van de nog altijd schijnende zon. ’s Avonds gegeten bij de Mac, hadden niet veel zin meer om op pad te gaan voor een “echt” restaurant.

Woensdag 16 mei
Hoewel wij vandaag alleen nog maar lekker gaan struinen door Bergen, hadden wij toch de wekker maar gezet. Onze 24-uurs kaart was tot één minuut over negen geldig en dus wilden wij voor die tijd ook weer in de bus zitten, blijven nu eenmaal Hollanders. Het weer was vandaag behoorlijk omgeslagen, regen en een stuk kouder, eindelijk zoals het waarschijnlijk hoort in Bergen. Douchen, ontbijten en uitchecken en hopen dat wij nog net in de bus mee mogen. De kaart van Yvonne piepte en haar werd een goede reis toegewenst, die van mij deed niets meer, oeps! Maar gewoon achter Yvonne aangelopen en gaan zitten. In het centrum van Bergen met zweet in mijn bilnaad uitgestapt, dat is gelukt. Onze tassen hebben wij eerst opgeborgen in kluisjes op het treinstation, voor 50 Kronen konden wij onze beide tassen in een grote kluis stoppen, daar hoeven wij niet meer mee te sjouwen. Op de weg naar buiten kwamen wij erachter dat er een tram rijdt naar de luchthaven 18 kilometer verder. Voor 37 Kronen mogen wij mee, dat scheelt nogal met de Flybuss die 100 Kronen kost. Souvenirtijd!
In de winkeltjes van Bryggen al eerder veel leuke dingen gezien. Uiteindelijk gekozen voor een koelkastmagneet van een trol met bordjes van o.a. Oslo en Bergen. Meteen besloten dat ik de andere plaatsen in een komende zomer ook aan ga doen, ben een beetje verliefd geworden op Noorwegen.

De rest van de ochtend lekker door de straatjes en pleintjes van Bergen gewandeld. Rond de middag op zoek gegaan naar een traditioneel visrestaurantje en daar zitten smikkelen van een heerlijke vissoep en een viskoekje.
Op het pleintje van het restaurant staat boven op de berg nog een mooie kerk, even klimmen en ja hoor, helaas dicht! De buitenkant was overigens interessant genoeg, de klim was niet voor niets. Vanaf de kerk dachten wij weer richting het station te lopen, slingerend door smalle straatjes en langs vrolijk gekleurde huizen. Uiteindelijk bleek dat wij precies de verkeerde kant op waren gelopen voor het station. Tijd zat en dus rustig dwalend de andere kant op gelopen, nu dus wel richting het station. Op het station de tassen opgehaald en een kaartje voor de tram gekocht. De tram rijdt om de vijf a zeven minuten, ideaal! Leuke rit door Bergen, je ziet op deze manier ook nog zoveel meer dan je dat je met de bus over de snelweg scheurt.

De tram rijdt tot onder de luchthaven, trap naar boven en je staat praktisch al in de vertrekhal. Bij de self-check ingecheckt, stoel 1C en 1F zijn voor ons, tickets verder niet naar gekeken en opgeborgen, wij gingen op weg naar de security. Bij de Starbucks genoten van een Latte Machiato, heb ik hem deze reis toch nog even meegepikt. Bij gate E28 was het te druk voor een Cityhopper, kennelijk vliegen wij terug met een “gewone” 737, ook prima! Achter in de rij aangesloten voor het boarden. De passagiers met Sky Priority werden omgeroepen en mochten voor, ik keek toevallig nog even op mijn ticket en zag dat “Sky Priority” er bij mij ook op stond. Printfoutje zeker…, hoewel bij de vrouw die voor ons stond, stond het niet op de ticket. Toch maar even proberen dan en ja hoor de poortjes gingen open, dat is leuk! In het vliegtuig aangekomen bleken onze stoelen zich in de businessclass te bevinden, krijg nou wat!
Inmiddels lekker genoten van een zalm-aardappel salade, een groente salade, een warm broodje en een smakelijk toetje, dat alles met echt bestek en klompjes met zout en peper er in. De purser komt met enige regelmaat vragen of alles naar onze zin is. Onder het genot van een wijntje, want dat heurt erbij in businessclass, mijn reisverslag verder afgeschreven. Helaas daar is Schiphol al………


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *