Meer van Bled en de Vintgar Kloof, Slovenië

Vanaf Ljubljana is het ongeveer een uur met de bus naar Bled. Vanaf het busstation zijn zowel het meer van Bled als de Vintgar kloof goed bereikbaar, voor de ene ga je linksaf en de andere rechtsaf. Wij begonnen onze wandeltocht naar de Vintgar kloof.
In Bled zelf is de bewegwijzering voor wandelaars nog niet echt goed, een routekaart is dus wel handig. Via de openbare weg loop je naar Podham deze weg is wat saai, maar na het voetgangerstunneltje wordt het gelukkig wat leuker en de omgeving mooier. Kleine dorpjes en slingerende weggetjes, al met al ook nog een beste klim.

Na ongeveer een uur lopen kom je bij de ingang van de Vintgar kloof. De paden zijn goed aangelegd en bestaan voor het grootste gedeelte uit houten steigers en aangelegde betonnen paden. Ai, wat een mooi natuurgeweld en na elke bocht wordt het nog mooier. Af en toe even een stapje opzij voor de mensen die de kloof aan de andere kant in zijn gelopen. Toen wij er waren was het water in de rivierkloof niet superruig, maar kolkte her en der toch aardig. Kort na de winter zal het water vast een stuk hoger staan en vele malen ruiger zijn. Na een ruime kilometer wordt de kloof wat saaier om vervolgens te eindigen met een mooie brug en twee kleine watervallen.

Aan het eind van de kloof kun je op twee manieren terug naar Bled, of via de asfaltweg of door het bos. Wij hebben de route door het bos genomen. Het eerste stuk met de bewegwijzering gaat prima, leuke route en het pad is redelijk begaanbaar. Wat dieper het bos in, is de bewegwijzering wat beperkter, opletten dus! Aan het eind van het bospad staat de weg naar Bled weer goed aangegeven, vanaf daar is het nog een klein uurtje stappen. Het bospad gaat over in een fijn kiezelpad. Via Katherina Bled met een pleintje met een mooi kerkje, kom je weer op de openbare weg naar het busstation van Bled.

Nu de andere kant op, richting het meer. Wat een uitzicht en wat een mooi meer. Het pad rond het meer is goed begaanbaar, zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op het meer, het eilandje met het kerkje en de burcht op de hoge rots. Halverwege het meer namen wij een roeibootje naar het eiland, voor 20 euro heb je voor een uur een bootje. Het is ongeveer een kwartiertje heen en een kwartiertje terug roeien, voor een bezoek aan het eiland heb je ongeveer tien minuten nodig.

Deze kant van het meer is bezaaid met restaurantjes, na de roeivereniging die een aantal Olympische kampioenen heeft opgeleverd, loop je verder langs de kant met de burcht op de rots. Hier zijn wat minder restaurantjes en terrasjes, de omgeving is hier mooier en groener. Na een goede twee uur waren wij, inclusief de roeitocht, het meer rond. Alle voetstappen bij elkaar schat ik in dat deze hele tocht zo een 15 kilometer is.
Vergeet aan het meer van Bled overigens niet te genieten van een heerlijke Bled Tompouce!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *